Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα

Μειώστε έως και 60% τον λογαριασμό του ρεύματος

Σίγουρα όλοι θέλουμε να πληρώνουμε λιγότερα για ηλεκτρικό ρεύμα. Η ορθολογική χρήση των πλέον ενεργοβόρων οικιακών συσκευών όπως είναι το ψυγείο, η ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και ο θερμοσίφωνας συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Η Energy Building καταγράφει τις 10+2 τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει εύκολα ο καθένας σε σχέση με τη χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και συστημάτων, έτσι ώστε να πετύχει τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία.
Image

12 συμβουλές για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας

1

Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες LED

Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες στο σπίτι μας με νέους τύπου LED, οι οποίοι έχουν καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και το σημαντικότερο λειτουργούν με έως και 90% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τους παλαιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.
2

Ελέγχουμε την ενεργειακή κλάση

Κατά την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής ελέγχουμε την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει και επιλέγουμε εκείνη που κατατάσσεται στις κατηγορίες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ εξοικονομεί μέχρι και 41% ενέργεια σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο προϊόν της Β ενεργειακής κλάσης.
3

Προτιμήστε τα laptop

Όταν πρόκειται να αγοράσουμε έναν ηλεκτρικό υπολογιστή, είναι καλύτερο να προτιμήσουμε ένα laptop. Και αυτό γιατί ο φορητός υπολογιστής καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια και χώρο σε σχέση με τον κλασικό, ενώ προσφέρει το σημαντικό πλεονέκτημα της μεταφοράς και χρήσης εκτός σπιτιού.
4

Αφαιρούμε τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν δουλεύουν

Δεν ξεχνάμε να αφαιρούμε τους πάσης φύσεως φορτιστές από την πρίζα (κινητού τηλεφώνου, ξυριστικής μηχανής, οδοντόβουρτσας, laptop κτλ) όταν η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως, γιατί αυτοί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.
5

Σωστή χρήση κλιματισμού

Η χρήση κλιματισμού, είτε για ψύξη είτε για θέρμανση, είναι οικονομικότερη όταν οι κλιματιστικές μονάδων διαθέτουν τεχνολογία inverter, μιας και καταναλώνουν έως και τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
6

Κάνουμε απόψυξη του ψυγείου

Φροντίζουμε να κάνουμε σε τακτά διαστήματα απόψυξη στο ψυγείο, εάν φυσικά αυτό δεν γίνεται αυτόματα και αν η συσκευή δεν είναι no frost. Μόνο η ύπαρξη πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά περίπου 30% την κατανάλωση ρεύματος από το ψυγείο.
7

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά το μαγείρεμα

Όταν θέλουμε να ζεστάνουμε νερό για χρήση στο μαγείρεμα, είναι προτιμότερο να το κάνουμε στον βραστήρα, αντί σε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Σβήνουμε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ή τον φούρνο περίπου 15 - 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό. Χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη που εφαρμόζουν επ’ ακριβώς στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας
8

Το πλυντήριο ρούχων

Γεμίζουμε πλήρως τον κάδο τόσο του πλυντηρίου ρούχων, όσο και του πλυντηρίου πιάτων πριν τα θέσουμε σε λειτουργία. Έτσι, με την ίδια κατανάλωση ενέργειας πλένουμε περισσότερα ρούχα ή σκεύη κουζίνας, οπότε γίνεται σημαντική εξοικονόμηση από τη μείωση του αριθμού των πλύσεων.
9

Προτειμάμε ηλιακό θερμοσίφωνα

Μεταξύ ενός ηλεκτρικού και ενός ηλιακού θερμοσίφωνα επιλέγουμε ξεκάθαρα τον δεύτερο. Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αγγίζει το 60% στο σύνολο του έτους (θερινή και χειμερινή περίοδος), ενώ η οικονομία στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%.
10

Κάνουμε οπωσδήποτε συντήρηση του λέβητα θέρμανσης

Έτσι η απόδοσή του παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Καλύτερη απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας επιτυγχάνουμε γενικά με την προληπτική συντήρηση μηχανημάτων και συσκευών, βάσει πάντα των οδηγιών του κατασκευαστή.
11

Τα δομικά υλικά καθορίζουν στο 60% την ενέργεια που σπαταλά το σπίτι σου

Τα δομικά υλικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου (κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου) ενώ μπορούν και να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή του κατάταξή. Θα μπορούσαμε, ανάλογα με τη μεθοδολογία κατασκευής, να κατατάξουμε τις εξωτερικές τοιχοποιίες σε τρεις γενικές κατηγορίες: τις ελαφρές, τις μέσες (ή σύμμικτες) και τις βαριές τοιχοποιίες. Και στις τρεις περιπτώσεις, τα υλικά με τον χαμηλότερο συντελεστή θερμοπερατότητας (δηλαδή τον συντελεστή που δηλώνει το πόσο ξεγλιστρά η θερμότητα) είναι αυτά που καθορίζουν σε ποσοστό έως και 60% την συνολική ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.
Αυτά τα δομικά υλικά καθιερώθηκε εδώ και πέντε δεκαετίες να ονομάζονται μονωτικά υλικά. Η εξέλιξη τους συνεχίζεται εντυπωσιακά και στις μέρες μας. Η συνήθης τοποθέτηση του μονωτικού υλικού στο κέλυφος του κτιρίου είναι στην εξωτερική πλευρά της τοιχοποιίας. Με αυτόν τον τρόπο το κτίριο «θωρακίζεται» από την επιρροή των εξωτερικών συνθηκών, ενώ παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης υγρασίας και μούχλας.
12

Συνδύασε τα υλικά για να έχεις ένα σπίτι Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης

Η συμμετοχή των δομικών υλικών στην κατασκευή ενός κτιρίου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι καθοριστική και προκύπτει από την σωστή προσομοίωση του κτιρίου. Ένα νέου τύπου τούβλο, μια αυξημένη μόνωση, ένα καλύτερης ποιότητας κούφωμα, ένας ενεργειακός υαλοπίνακας, ένας συνδυασμός τελικά αυτών και άλλων υλικών και συστημάτων, μπορούν να οδηγήσουν στο Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτίριο (ΣΜΕΚ).
© Copyright 2019 . All Rights Reserved Design by ippokampos.net